Składniki:
10 porcji
- 4 jajka
- 300g agrestu
- 80g słodziku w proszku
- 20g mąki
- 20g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 500g chudego twarogu
- 50g gorzkiej czekolady
- słodzik do posypania
Przygotowanie:
Omlety:
Rozbijamy jajka, żółtka odkładamy a z białek ubijamy na sztywno pianę, wsypujemy stopniowo połowę słodziku, następnie pojedynczo dodajemy żółtka. Dwie mąki łączymy razem i partiami wsypujemy je do naszej masy. Naładować należy szprycę naszą masą. Na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy krążki o ok 10 cm. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 8-10 minut. Po wyjęciu, należy omlety rzucić do górny dnem na mokrą ściereczkę. Papier smarujemy delikatnie wodą by był wilgotny i delikatnie zdejmujemy z omletów. Placuszki pozostawiamy pod wilgotną ściereczką.
Masa:
250 g agrestu ucieramy na gładki krem z resztą słodziku. Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do niej 2-3 łyżki naszego kremu. Mieszamy i łączymy z resztą składników. Na koniec dodajemy twaróg. Po wymieszaniu, zostawiamy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie nasze omleciki nadziewamy masą agrestową a następnie zginamy w pół. Posypujemy wiórkami czekolady.