Coś nowego
Coś smacznego
Spróbujecie?
Składniki:
- 7 jaj
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki konopnej (lub łuskanych nasion konopii)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- (opcjonalnie) nasiona chia do posypania
Przygotowania:
Wszystkie mokre składniki dokładnie ale powoli mieszamy w mikserze. Następnie dosypujemy po kolei mąkę konopną i mąkę kokosową. Ilość mąki kokosowej podaję orientacyjnie, bo zauważyłam, że różni producenci dostarczają mąkę o różnej chłonności. Mąka kokosowa chłonie wilgoć jak gąbka i jak dacie jej za dużo to ciasto może być zbyt kruche. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej (trochę rzadszej niż puree ziemniaczane), lepkiej masy. Na koniec dosypujemy sodę oczyszczoną i przyprawy. Zwiększamy prędkość i mieszamy jeszcze chwilę aż składniki się połączą. Wylewamy ciasto do blaszki posmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem. Wierzch możemy posypać nasionkami chia w ilości wg uznania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 45 minut. Ja piekłam w trybie termoobiegu. Chleb jest gotowy, kiedy wbita w niego wykałaczka wychodzi czysta.