Beza Pavlova z truskawkami i borówkami

 

Miodzio!

Oszalałam!

Z owocami!

 Składniki:

Beza

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g ulubionych owoców – u mnie borówki amerykańskie i truskawki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Przygotowanie:

Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu. Ja zrobiłam dwa okręgi. Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, przykryj drugim okręgiem, całość udekoruj świeżymi owocami.

Dodaj komentarz