Babka piaskowa w czekoladzie

Dla łasuchów:)

Ja wykorzystuję dzień

Ten jeden, jedyny ostatnio, gdy czuję się troszkę lepiej… 

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • szklanka cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • kopiasta łyzeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany

 

Przygotowanie:

Do utartego masła z cukrem dodajemy pojedyńczo po 1 żółtku. Gdy składniki się połączą dodajemy obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, całość wyrabiamy 4 minuty. Ubijamy białka i dodajemy do masy. Całość przekładamy do przygotowanej blachy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyzki smietany i razem nad woda mieszamy. Polewamy ciasto. 

 

 

Dodaj komentarz