Dla łasuchów:)
Ja wykorzystuję dzień
Ten jeden, jedyny ostatnio, gdy czuję się troszkę lepiej…
Składniki:
- szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- szklanka cukru pudru
- kostka margaryny
- 4 jajka
- kopiasta łyzeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
- tabliczka czekolady mlecznej
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Do utartego masła z cukrem dodajemy pojedyńczo po 1 żółtku. Gdy składniki się połączą dodajemy obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, całość wyrabiamy 4 minuty. Ubijamy białka i dodajemy do masy. Całość przekładamy do przygotowanej blachy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyzki smietany i razem nad woda mieszamy. Polewamy ciasto.