Miałam małego pomocnika
Bez niego ani rusz
Tylko sprzątać nie chciał
Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- 2 opakowania kiślu cytrynowego
- szklanka mleka
- szklanka śmietanki 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Do utartego (robotem) na puch masła z cukrem, dodajemy oliwę i stopniowo, cały czas ucierając, na przemian po 1 jajku i po łyżce śmietany. Gdy masa będzie jednolita, gładka i pulchna, dodajemy przesiana przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kisiele. Składniki cały czas ucieramy, dolewając, bardzo powoli mleko. Przygotowane ciasto wykładamy do blachy, wczesniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 min, piecząc w 180 stopniach. Schłodzoną posypujemy cukrem pudrem.