Babeczki z bekonem i pieczarkami

Składniki:

na nadzienie:

  • cebula uduszona
  • kilka pieczarek uduszonych
  • 300 g bekonu (boczku) przyrumienionego na patetni
  • łyżka majonezu
  • łyżka kefiru lub śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g chłodnego masła/margaryny
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Składniki ciasta należy posiekać nożem, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Gotowym ciastem należy wylepić foremki na babeczki, wysmarowanych uprzednio tłuszczem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczarki, cebulę oraz bekon mieszamy i doprawiamy przyprawami. Majonez mieszamy z kefirem, dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawiamy. Babeczki nadziewamy a następnie polewamy sosem czosnkowym.



Dodaj komentarz