Abbaye (klasztorne) – belgijskie piwo górnej fermentacji o dość dużej gęstości i mocy, często fermentowane wtórnie w butelce. Może być jasne, bursztynowe lub ciemne.
Ale – określenie odnoszące się do piwa brytyjskiego produkowanego przy pomocy drożdży fermentacji górnej, co zazwyczaj daje mu wyraźny owocowy smak. Jest to piwo o średniej mocy, zależnie od rodzaju jest bursztynowe, jasne lub ciemne.
All barley – produkowane najczęściej ze słodu jęczmiennego, bez dodatku innych zbóż lub cukrów.
All malt – produkowane tylko ze słodów zbożowych bez udziału kukurydzy, ryżu lub cukrów.
Alt bier – niemieckie określenie piwa górnej fermentacji, klasyczne odmiany tego piwa o miedzianej barwie, zacieranego wyłącznie ze słodu jęczmiennego z użyciem jednokomórkowych kultur drożdży i leżakującego w niskich temperaturach.
Barley wine (dosłownie: wino z jęczmienia) – odnosi się w Wielkiej Brytanii do najmocniejszych „ales".
Bitter – angielski termin oznaczający mocno chmielone piwo typu "ale", najczęściej beczkowe. Chociaż odmiany tego piwa różnią się znacznie między sobą, nazwa sugeruje głęboki posmak goryczki chmielowej. Podstawowe piwa typu bitter mają około 3,75 do 4% alkoholu. Jest najbardziej popularny w Anglii, konsumowany przede wszystkim w pubach, barwy bursztynowej.
Blanche (białe) – piwo belgijskie ze słodu pszennego, często aromatyzowane przyprawami korzennymi. Niefiltrowane, wyróżnia się brakiem klarowności i lekko kwaskowym smakiem.
Bock – (po polsku: "koźlak") niemiecka nazwa mocnego piwa, jeśli na etykiecie nie jest zaznaczone inaczej, nazwa wskazuje na jęczmienne piwo fermentacji dolnej. W Niemczech "bock" posiada najczęściej więcej niż 6,25% obj. alkoholu i może być złociste, brązowe lub ciemnobrązowe. Jeszcze mocniejszy (podwójny) gatunek to Doppelbock; wyroby markowe często mają końcówkę ,,-ator". Nie mylić z terminem „bock" stosowanym we Francji dla określenia piw lekkich (poniżej 3,5°) oraz małej (125 ml) szklaneczki barowej. Piwa "bock" podaje się zazwyczaj jesienią oraz na przełomie zimy i wiosny.
Ale – określenie odnoszące się do piwa brytyjskiego produkowanego przy pomocy drożdży fermentacji górnej, co zazwyczaj daje mu wyraźny owocowy smak. Jest to piwo o średniej mocy, zależnie od rodzaju jest bursztynowe, jasne lub ciemne.
All barley – produkowane najczęściej ze słodu jęczmiennego, bez dodatku innych zbóż lub cukrów.
All malt – produkowane tylko ze słodów zbożowych bez udziału kukurydzy, ryżu lub cukrów.
Alt bier – niemieckie określenie piwa górnej fermentacji, klasyczne odmiany tego piwa o miedzianej barwie, zacieranego wyłącznie ze słodu jęczmiennego z użyciem jednokomórkowych kultur drożdży i leżakującego w niskich temperaturach.
Barley wine (dosłownie: wino z jęczmienia) – odnosi się w Wielkiej Brytanii do najmocniejszych „ales".
Bitter – angielski termin oznaczający mocno chmielone piwo typu "ale", najczęściej beczkowe. Chociaż odmiany tego piwa różnią się znacznie między sobą, nazwa sugeruje głęboki posmak goryczki chmielowej. Podstawowe piwa typu bitter mają około 3,75 do 4% alkoholu. Jest najbardziej popularny w Anglii, konsumowany przede wszystkim w pubach, barwy bursztynowej.
Blanche (białe) – piwo belgijskie ze słodu pszennego, często aromatyzowane przyprawami korzennymi. Niefiltrowane, wyróżnia się brakiem klarowności i lekko kwaskowym smakiem.
Bock – (po polsku: "koźlak") niemiecka nazwa mocnego piwa, jeśli na etykiecie nie jest zaznaczone inaczej, nazwa wskazuje na jęczmienne piwo fermentacji dolnej. W Niemczech "bock" posiada najczęściej więcej niż 6,25% obj. alkoholu i może być złociste, brązowe lub ciemnobrązowe. Jeszcze mocniejszy (podwójny) gatunek to Doppelbock; wyroby markowe często mają końcówkę ,,-ator". Nie mylić z terminem „bock" stosowanym we Francji dla określenia piw lekkich (poniżej 3,5°) oraz małej (125 ml) szklaneczki barowej. Piwa "bock" podaje się zazwyczaj jesienią oraz na przełomie zimy i wiosny.
Źródło: internet