Znalazłam ten przepis w jednej z moich książek „Nowoczesne kulinaria polskie”. Ja osobiście wolę bardziej na ostro takie potrawy ale to jest tylko kwestia kilku przypraw. Poniżej przedstawiam troszkę zmodyfikowany orginał:) Kolejne danie do zbioru pod patronatem zabawy zPierwszegoTloczenia.pl „Gotujemy po polsku”.
Składniki:
- Pieczona lub grillowana pierś z kurczaka
- Gotowe naleśniki ( miałam 6 naleśników)
- Puszka pomidorów
- Oliwa
- 1 cebula
- Ząbek czosnku
- ½ łyżka majeranku
- Kilka plastrów sera
- Szczypta: pieprzu i soli do smaku
Przygotowanie:
Pierś kroimy na małe kawałeczki. Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki i chwile dusimy. Wrzucamy kawałki kurczaka oraz przyprawiamy do smaku. Na naleśniki wkładamy nasz farsz i zwijamy je. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym naleśniku układamy plasterek sera. Zapiekamy 8 minut.