Składniki:
Na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 opakowania cukru waniliowego
Na krem
- 2 tabliczki białej czekolady
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 paczki fiksu do śmietany typu Śnieżka
- 10 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, olej, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy i bardzo dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną olejem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 minut. Przygotujemy w tym czasie krem rafaello. Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę ze 100 ml śmietanki. Studzimy a następnie wlewamy resztę śmietany i ubijamy mikserem, stopniowo dosypując Śnieżkę. Gęstym kremem smarujemy wystudzone ciasto. Na wierzch sypiemy wiórki kokosowe.
Ps. Należy pamiętać by śmietanka była 30% ja dodałam 12% i krem wyszedł ciut za rzadki.