Dip miętowy z fasolą


Składniki:
  • kubek suszonej fasoli
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • garść świeżych listków mięty
  • mała posiekana cebula
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka zmielonego kminku
  • łyżeczka zmielonej kolendry
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Fasolę najlepiej zalać wodą w naczyniu i zostawić na noc. Następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Przekładamy ugotowaną fasolę do miksera, dodajemy czosnek, cebulę, sezam, oliwę oraz miętę. Miksujemy. Następnie dodajemy kminek, kolendrę oraz pieprz i sól. Ma powstać gładka masa. Zajadamy z chlebkiem pita, świeżymi warzywami lub grzankami z bagietki.

Dodaj komentarz