Składniki:
- białka z 6 jajek
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g + 2 łyżeczki drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- masło do smarowania formy
- bita śmietana
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. W dużej misce ubijamy białka z solą na dość sztywną pianę. Stopniowo dodajemy 250 g cukru i ekstrakt waniliowy, stale ubijając na dużych obrotach, aż piana z białek stanie się sztywna i błyszcząca. Należy natłuścić blachę i rozprowadzić na niej bezową pianę, wyrównując powierzchnię. Wstawiamy blachę do piekarnika, wyłączamy go natychmiast i zostawiamy na noc, nie otwieramy drzwiczek! Przed podaniem zsuwamy na talerz i kroimy. Dekorujemy bitą śmietaną oraz kwaskowymi owocami.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. W dużej misce ubijamy białka z solą na dość sztywną pianę. Stopniowo dodajemy 250 g cukru i ekstrakt waniliowy, stale ubijając na dużych obrotach, aż piana z białek stanie się sztywna i błyszcząca. Należy natłuścić blachę i rozprowadzić na niej bezową pianę, wyrównując powierzchnię. Wstawiamy blachę do piekarnika, wyłączamy go natychmiast i zostawiamy na noc, nie otwieramy drzwiczek! Przed podaniem zsuwamy na talerz i kroimy. Dekorujemy bitą śmietaną oraz kwaskowymi owocami.