Składniki:
Na kalmary:
-
mąka
-
woda
-
sól
-
pieprz
-
obrane kalmary
-
olej
Na sos:
-
majonez
-
ketchup
-
tabasco
-
sok z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę z wodą, solą i pieprzem mieszamy. Proporcje w zależności od ilości smażonych kalmarów. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto naleśnikowe. Nasze kalmary kroimy w paski, następnie maczamy w naszym cieście i rzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż się zarumienią. Następnie przekładamy na talerzyk z papierową serwetką w celu odsączenia z tłuszczu. Przygotowujemy sos, ja zmieszałam 3 łyżki stołowe majonezu, 1 łyżke ketchupu, 5 kropli tabasco i kilka kropel cytryny. Kalmary smakują dobrze zarówno ciepłe jak i zimne.