Składniki:
- biszkopciki do wyłożenia spodu – użyłam okrągłych, dałam dwie warstwy
- 400 g serka homogenizowanego lub mniejsze opakowania ale o tej samej gramaturze – dałam smak waniliowy
- kostka masła – 250g
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 kopiaste łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- puszka brzoskwiń w syropie
- opakowanie galaretki pomarańczowej
Przygotowanie:
W dwóch łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, zalewamy pozostałym, wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soku z brzoskwiń. Odstawiamy. Spód dużej tortownicy wykładamy biszkopcikami. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy cały czas mieszając, po jednym żółtku na przemian z łyżką sera, następnie rozpuszczoną w mleku żelatynę, składniki dokładnie łączymy. Masę serową wlewamy na nasze biszkopty i wstawiamy do lodówki aż lekko stężeje. Następnie na wierzch układamy połówki brzoskwiń. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki aż do momentu gdy wszystko stężeje.