Wiecie, że lubię przekąski zarówno słodkie jak i wytrawne. Ale idealnym rozwiązaniem na przyjście gości są również pasty. Dziś prezentuje trzy z nich.
Pasta serowa
Składniki:
- ser biały 250 g
- czosnek 2-3 ząbki
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy razem.
Pasta z suszonych pomidorów
Składniki:
- słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- czosnek 2-3 ząbki
- słoneczniki 2 łyżki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki + połowa oliwy ze słoiczka musi zostać zblendowana na gładką masę. Gotowe.
Pasta z hummusem paprykowym
Składniki:
- puszka ciecierzycy – 400 g – masa bez zalewy to 240 g
- 3 łyżki naturalnego Tahini
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- łyżka soku z cytryny
- 70 ml wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsącz i umieść w misce. Odmierz trzy pełne łyżki pasty z sezamu (wcześniej wymieszaj, by nie zebrać samej oliwy). Dodaj kolejno wyciśnięty sok z cytryny, wodę, sól i resztę składników. Zblenduj na gładką masę.