Pasty do chleba – serowa, z suszonych pomidorów, z hummusem

Wiecie, że lubię przekąski zarówno słodkie jak i wytrawne. Ale idealnym rozwiązaniem na przyjście gości są również pasty. Dziś prezentuje trzy z nich.

Pasta serowa

Składniki:

  • ser biały 250 g
  • czosnek 2-3 ząbki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy razem.

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:

  • słoiczek pomidorów suszonych w oleju
  • czosnek 2-3 ząbki
  • słoneczniki 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki + połowa oliwy ze słoiczka musi zostać zblendowana na gładką masę. Gotowe.

Pasta z hummusem paprykowym

Składniki:

  • puszka ciecierzycy – 400 g – masa bez zalewy to 240 g
  • 3 łyżki naturalnego Tahini
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • 70 ml wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz i umieść w misce. Odmierz trzy pełne łyżki pasty z sezamu (wcześniej wymieszaj, by nie zebrać samej oliwy). Dodaj kolejno wyciśnięty sok z cytryny, wodę, sól i resztę składników. Zblenduj na gładką masę.

Dodaj komentarz