Zupa węgierska

Składniki:

  • 500 g mięsa, ja miałam schab
  • czerwona fasola w puszce
  • duża marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 większe ziemniaki
  • średni korzeń pietruszki
  • 2-3 łyżki koncentratu
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki liścia laurowego
  • 1 łyżka jarzynki, chyba, że ktoś woli potrawy bardziej słone, dodać więcej w takim wypadku
  • 1 łyżka maggi
  • pieprz
  • ostra papryka lub płatki chili
  • 3 łyżki oleju
  • woda
  • drobny makaron – 150 g

 

Przygotowanie:

Olej wlewamy do garnka, na podgrzany rzucamy mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy mięso się zarumieni, podlewamy je wodą, zazwyczaj powyżej połowy garnka, w którym gotuję. Jeśli uznacie, że za mało można śmiało dolać. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz jarzynkę. Gotujemy. Gdy warzywa zaczynają mięknąć dodajemy makaron, fasolkę odsączoną z puszki, ostrą paprykę oraz pieprz. Należy jednak pamiętać by nie przesadzić. Dostałam ten przepis od koleżanki węgierki a tam się je bardzo na ostro:) Dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gdy wszystko będzie miękkie, doprawiamy do smaku według uznania. Czasem dodaje majeranek lub kminek jeszcze.



Dodaj komentarz