To wyśmienity deser na poprawę humoru, dobre wrażenie i wyśmienite spotkanie. Masa kajmakowa jest obłędna, do tego daktyle i orzechy. Niebiosa są w zasięgu ręki.
Składniki:
- 150 g mini bezików
- 250 g mascarpone (schłodzonego)
- 250 g kajmaku (schłodzonego)
- 300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30 %
- 70 g posiekanych orzechów włoskich
- 70 g suszonych daktyli
- płatki migdałów/ rurki/ mini biszkopty do dekoracji
Przygotowanie:
Na dno pucharków przesypać bezy, następnie drobno posiekane orzechy i daktyle. Mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Dodawać po 1 łyżce ubitej śmietanki do masy kajmakowej, mieszając delikatnie szpatułką. . Przełożyć po łyżce kremu do każdego naczynia, posypać kolejną porcją bezików, udekorować.