Dżem porzeczkowo-marchewkowy z nutką cynamonu

Otwierasz słoik i czujesz lato. Idealny dżem do kanapek, do herbaty, do deserów i naleśników.  Jego zastosowanie jest uzależnione od naszej fantazji. Jest mega pyszny. Polecam gorąco.

Składniki:

  • 2 większe marchewki
  • 700-800 g porzeczek
  • 1 op Zelfix
  • 500 g cukru, najpierw dodaj mniej i sprawdzaj smak
  • cynamon mielony

Przygotowanie:

Marchew należy oczyścić, umyć, zetrzeć na bardzo drobne wiórki. Porzeczki należy umyć, obrać z łodyżek przełożyć do garnka i gotować ok. 10 min, następnie dodać startą marchew, gotować do miękkości. Następnie dodać cynamon do smaku i wszystko razem zmiksować blenderem jeżeli jest taka konieczność  – jeżeli lubimy wyczuwać większe kawałki owoców i warzyw w dżemie nie robimy tego. Dodajemy Żelfix, zagotowujemy. Wsypujemy cukier, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 3-4 min.Dżem należy zdjąć z ognia, napełnić do pełna słoiczki, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min do góry dnem.

 

Dodaj komentarz