Ah jak mnie naszło na swoje bułeczki, takie świeżutkie i własne wypieki z domowej kuchni. I kiedy ich zapach roztacza się po całym domu to już nie mogę się doczekać aż je spróbuję. Czosnek, zielona pietruszka to duet doskonały. Zapraszam na śniadanie.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 4 g suszonych drożdży
- 10 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 130 ml ciepłego mleka
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka do posmarowania
nadzienie:
- 60 g miękkiego masła
- 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze, wymieszać na gładkie ciasto. Umieścić w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki, następnie każda spłaszcz, aby powstały podłużne bułeczki. Przykryj i ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wszystkie składniki nadzienia należy zmiksować. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Ostrym nożem należy przeciąć bułki do połowy a następnie nadziać je farszem. Piec przy użyciu grzałka góra-dół, przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni.