Bułeczki czosnkowe

Ah jak mnie naszło na swoje bułeczki, takie świeżutkie i własne wypieki z domowej kuchni. I kiedy ich zapach roztacza się po całym domu to już nie mogę się doczekać aż je spróbuję. Czosnek, zielona pietruszka to duet doskonały. Zapraszam na śniadanie.  

Składniki:  

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 g suszonych drożdży
  • 10 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka do posmarowania

nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze, wymieszać na gładkie ciasto. Umieścić w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki, następnie każda spłaszcz, aby powstały podłużne bułeczki. Przykryj i ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wszystkie składniki nadzienia należy zmiksować. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Ostrym nożem należy przeciąć bułki do połowy a następnie nadziać je farszem. Piec przy użyciu grzałka góra-dół, przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz