Kuskus z brokułami z piersią nadziewaną oliwkami

Lubię oglądać programy kulinarne, a w szczególności kuchnia.tv. Tam właśnie po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, zafascynowała mnie gama połączonych ze sobą produktów. Danie bardzo mi posmakowało. Podaję go jednak z pamięci. Mam nadzieję, że nie pominęłam niczego:) Ciekaw czy i Wam przypadnie do gustu? Kto lubi piersi z kurczaka, ale i oliwki czarne na pewno nie przejdzie obojętnie koło tego przepisu. Kasza kuskus też odgrywa znaczącą rolę. Smacznego!

 

Składniki:

Kaszka kuskus

Brokuł

100 g ciecierzycy wcześniej ugotowanej

½ paczki świeżego szpinaku

5-6 pieczarek

500 ml rosołu z kury

2-3 piersi z kurczaka

Przyprawy: sól i pieprz

Na farsz do piersi z kurczaka:

1 słoiczek oliwek czarnych

7-8 śliwek suszonych

4-5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na małe różyczki. Pieczarki kroimy w talarki, szpinak dobrze płuczemy i osuszamy. Warzywa dodajemy na rozgrzany olej i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy bulion z kury. Dusimy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy ciecierzycę i kuskus. Gdyby bulionu z kury było za mało by kuskus spęczniał, dolewamy wody. Gotujemy do momentu aż kuskus będzie gotowy do spożycia. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. W piersiach z kurczaka nacinamy kieszonki. Oliwki, czosnek oraz śliwki miksujemy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy piersi. Zapiekamy w piekarniku 35-40 minut w 170 stopniach lub smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron.

 

Dodaj komentarz