Bułeczki belgijskie

Zobaczyłam je i musiałam spróbować je upiec. I proszę oto ONE w całej okazałości:) Wiadomo nie od dziś, że co wytworzone w Naszej kuchni to smaczne i zdrowe. Zachęcam wszystkich do spróbowanie tego wypieku. Dzieci chętnie pomagał.  Teraz nic tylko zajadać. Ktoś chętny na śniadanie u Nas?:) 

Składniki (na 10 sztuk):

  • 40 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 1 saszetka (7g) drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać z solą do dużej miski, dodajemy cukier, na środku robimy wgłębienie. Wlewamy drożdże rozpuszczone w mleku, oprószamy mąką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy wodę, wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i pozostawić na 5 minut. Ciasto dzielimy na 10 bułeczek, układamy na blaszce w pewnych odstępach, należy je oprószyć mąką i pozostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułeczki nacinamy i kolejny raz pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie pieczemy bułeczki w temperaturze 230 stopni przez 15 minut.

Dodaj komentarz