Ciasto jest przepyszne i zaskakujące w smaku, dziwię się sama sobie, że tak długo zwlekałam ze zrobieniem go w domu. Teraz jest jednym z moich ulubionych:) Przepis znalazłam tutaj.
Ciasto:
4 jajka,
1,5 szkl cukru,
2 szklanki (ubite) utartej drobno marchewki,
2 szkl mąki,
3/4 kostki masła,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
4 łyżeczki cynamonu,
¾ szklanki grubo posiekanych orzechów
Masło rozpuść i ostudź . Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj delikatnie marchew i pozostałe sypkie składniki.
Wlej masło do masy i bardzo dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką formy 20x30cm. Piecz w 200 stopniach około 50 minut – do suchego patyczka.
Polewa:
100 g serka topionego śmietankowego,
100g masła,
1 szklanki cukru pudru – ja dałam mniej o połowę,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
połówki orzechów
Masło i serek rozpuść, wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Przestudzoną polewą posmarować również wystudzone ciasto. W oryginalnym przepisie jest by posmarować ciepłe ciasto. W żadnym razie bo masa się rozpuszcza i rozlewa.
Można udekorować połówkami orzechów włoskich.