Deser z mango i chia

Tak niesamowity

Tak smaczny

Tak uroczy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka – 250 ml
  • 4 płaskie łyżki nasion chia
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 słoiczek pulpy z mango
  • kawałek mango

Przygotowanie:

Do miseczki wlej szklankę mleka krowiego. Chodzi o szklankę o pojemności 250 ml. Jeśli nie masz lub nie możesz użyć mleka krowiego, to do tego deseru polecam Ci użyć mleka/napoju migdałowego lub kokosowego. Mleko może być lekko ciepłe. Wówczas pudding zgęstnieje trochę szybciej. Możesz też użyć zimnego mleka. Nasiona chia i tak napęcznieją.
Do miseczki wsyp cztery płaskie łyżki nasion chia. Całość wymieszaj i odłóż do lodówki na minimum sześć godzin. Polecam szykować tę mieszankę wieczorem i deser kończyć szykować następnego dnia rano. W osobnej miseczce umieść 150 gramów serka mascarpone. Dodaj do niego dwie łyżeczki cukru waniliowego. Serek mascarpone wymieszaj dokładnie z cukrem. Możesz użyć miksera lub blendera ręcznego, by przyspieszyć rozpuszczenie cukru w serku. Słodkie mascarpone z wanilią dodaj do napęczniałych nasion chia z mlekiem i dobrze wymieszaj. Tym razem nie wolno już użyć miksera oraz blendera, by nie rozdrabniać nasion chia. Na dno pucharków rozłóż po równo cały pudding chia z mascarpone. Na pudding wylej lub wyłóż ostrożnie pulpę z mango. Postaraj się nie zabrudzić rantów owocami, by pudding chia pięknie i estetycznie się prezentował. Na koniec jeszcze pyszna dekoracja z kawałków owocu mango i pudding chia z mango i mascarpone jest już gotowy do podania. 

Dodaj komentarz