Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną

Czasem musisz spróbować.

By uwierzyć.

Że jest wyśmienite.

Składniki:

  • główka kapusty
  • 2 kg ziemniaków
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 3 duże cebule
  • bulion warzywny (może być z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy. Liście kapusty wrzucamy do gotującej wody na 2-3 minuty. Po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki ścieramy na grubej tarce. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie wraz ze startymi ziemniakami. Następnie wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na zimne liście kapusty i zawijamy. Dusimy, zalewając bulionem. Do momentu aż kapusta będzie miękka. Podałam z sosem pieczarkowym, można ze skwarkami, lub w wersji postnej, polane masłem.

Dodaj komentarz