Najlepsza jest na drugi dzień, gdy składniki się „przegryzą”, ale pierwszego dnia smakuje też dobrze. Czasem wystarczą tylko do tego ugotowane ziemniaki i obiad mamy gotowy;)
Składniki:
- ½ główki białej kapusty
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 100 – 150 g boczku
- 2 łyżki mrożonego koperku lub kilka gałązek świeżego
- Przyprawy: sól, pieprz, maggi, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, gotujemy z zielami i liśćmi w niewielkiej ilości wody. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Kiedy kapusta jest miękka, odcedzamy wodę, dodajemy koncentrat, nie musi to być cały słoiczek, musimy wyczuć smak. Dodajemy podsmażony boczek wraz z tłuszczem, który nam się wytopił. Dodajemy koperek, dusimy 2 minuty wszystko razem. Doprawiamy.