Śledzie w sosie koperkowo – kawiorowym

Święta bez śledzi?

hmm…

Niemożliwe!!!


Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a’la matiasy

zalewa:

  • 1/2 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 6 listków laurowych
  • kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • łyżeczka gorczycy
  • kilka cebul
  • sól
  • 2 łyżki musztardy

sos koperkowo – kawiorowy:

  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • grecki jogurt
  • ząbek czosnku
  • świeży posiekany koper
  • łyżeczka czarnego kawioru

 

Przygotowanie:

Składniki zalewy pogotować ok. 10 minut. Wystudzić. Cebule pokroić w piórka lub kostkę, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, obgotować niezbyt długo, aby cebula pozostała chrupka. Ostudzić. W słoju układamy śledzie, musztardę, cebulę. Zalewamy zimną zalewą. Śledzie są gotowe po 3 dniach, najsmaczniejsze po dniach pięciu.

Majonez należy wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany koperek. Wymieszać. Tuż przed podaniem dodać łyżeczkę czarnego kawioru i bardzo delikatnie wymieszać.

Dodaj komentarz