Święta bez śledzi?
hmm…
Niemożliwe!!!
Składniki:
- 1/2 kg śledzi a’la matiasy
zalewa:
- 1/2 szklanka octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 6 listków laurowych
- kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- łyżeczka gorczycy
- kilka cebul
- sól
- 2 łyżki musztardy
sos koperkowo – kawiorowy:
- 2 – 3 łyżki majonezu
- grecki jogurt
- ząbek czosnku
- świeży posiekany koper
- łyżeczka czarnego kawioru
Przygotowanie:
Składniki zalewy pogotować ok. 10 minut. Wystudzić. Cebule pokroić w piórka lub kostkę, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, obgotować niezbyt długo, aby cebula pozostała chrupka. Ostudzić. W słoju układamy śledzie, musztardę, cebulę. Zalewamy zimną zalewą. Śledzie są gotowe po 3 dniach, najsmaczniejsze po dniach pięciu.
Majonez należy wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany koperek. Wymieszać. Tuż przed podaniem dodać łyżeczkę czarnego kawioru i bardzo delikatnie wymieszać.