Za oknem szaro i buro
Poproszę o uśmiech
Jesteśmy, witamy kotleta nakładamy
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego-wołowego
- 1 bułka kajzerka, namoczona w wodzie i odciśnięta
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula, posiekana
- 1 cebula dymka
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone drobno
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso należy wymieszać z bułką. Dodajemy jajko i wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Na patelni należy rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do masy mięsnej i wymieszać. Następnie dodajemy pokrojoną dymkę oraz jajka na twardo. Z masy należy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.