Aromatyczny sos
Wypełnił mój dom zapachem
Zarumieniłam się na myśl o jego smaku
Składniki:
- 3 kg pomidorów lima
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 ząbki czosnku
Po jednej łyżce
- tymianek
- oregano
- bazylia
- pieprz kolorowy ziarnisty
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka chili pieprz cayenne
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Pomidory umyć, usunąć tylko zgrubiałe końcówki za pomocą obieraka do warzyw z ostrym czubkiem. Pomidory pokroić na ćwiartki i partiami miksować w kielichowym blenderze, puree pomidorowe wlać do dużego garnka o grubym dnie, dodać sól i cukier, gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. godziny, następnie dodać rozgnieciony czosnek, zioła, utłuczony w moździerzu kolorowy pieprz z zielem angielskim i pieprz cayenne, Gotować kolejne 30 minut, następnie dodać oliwę, gotować od czasu do czasu mieszając. Zdjąć garnek z ognia, zmiksować blenderem aż sos uzyska gładką konsystencję. Sos przełożyć do słoików, na wierzch wlać po pół łyżeczki oliwy, zakręcić nakrętki. Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykryć pokrywką, zagotować wodę i pasteryzować słoiki 15 minut.