Sos pomidorowy do słoika

Aromatyczny sos

Wypełnił mój dom zapachem

Zarumieniłam się na myśl o jego smaku

Składniki:

  • 3 kg pomidorów lima
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ząbki czosnku

    Po jednej łyżce

  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka chili pieprz cayenne
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Pomidory umyć, usunąć tylko zgrubiałe końcówki za pomocą obieraka do warzyw z ostrym czubkiem. Pomidory pokroić na ćwiartki i partiami miksować w kielichowym blenderze, puree pomidorowe wlać do dużego garnka o grubym dnie, dodać sól i cukier, gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. godziny, następnie dodać rozgnieciony czosnek, zioła, utłuczony w moździerzu kolorowy pieprz z zielem angielskim i pieprz cayenne, Gotować kolejne 30 minut, następnie dodać oliwę, gotować od czasu do czasu mieszając. Zdjąć garnek z ognia, zmiksować blenderem aż sos uzyska gładką konsystencję. Sos przełożyć do słoików, na wierzch wlać po pół łyżeczki oliwy, zakręcić nakrętki. Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykryć pokrywką, zagotować wodę i pasteryzować słoiki 15 minut.

 

Dodaj komentarz