Cudowne
Delikatne
Nie pozostały na długo
Składniki:
- 1/2 kg śledzi a’la matias
- 2 cebule
- garść żurawiny
- pieprz
- olej
- parę goździków
- 6-8 ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Cebulę kroimy, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka – żurawina – 3 goździki – kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego – liść laurowy – śledzie i tak aż wypełnimy słoik. Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie.