Ależ się prezentowały
I jakie wyborne damy
Napatrzeć się nie szło
Składniki:
ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda
farsz:
- 120 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól pieprz
- 3 jajka
- 200 g wędzonego łososia, porwanego na kawałki
- pęczek koperku
Przygotowanie:
Foremki smarujemy masłem. Składniki na ciasto wyrobić, następnie podzielić na 6 części, rozwałkować i przełożyć do foremek, nadmiar usunąć. Wyciąć z pergaminu krążki i włożyć do foremek, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia i schładzać przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Piec tarteletki przez 10 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie ostrożnie usunąć pergamin i fasolki.
Do miski dodać gęstą śmietanę, chrzan, kapary, sok z cytryny, dodać sól i pieprz. Dodać również jajka i łososia. Ostrożnie wymieszać. Przełożyć masę na ciasto i piec przez 10 minut.