Ogórki kiszone

Nie mogę im się oprzeć

Są fantastyczne

Delektuję się każdym kęsem

Składniki:

  • ogórki (gruntowe, niezbyt duże)
  • czosnek
  • koper
  • świeży chrzan
  • sól

Przygotowanie:

Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą. Przygotować zalewę 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. Ja używam zwykłej kranówki. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie. Zwrócić uwagę by przy zakręcaniu krawędź górna słoika, jak i zakrętka były suche. Zostawiam słoiki na ściereczce bo często buzują i wylewa się z nich woda, po jednym dniu dokręcam na maxa. Później należy odstawić słoiki do piwnicy (lub ciemnego, chłodnego miejsca).

Pamiętajmy o czystych, w miarę nowych słoikach i wieczkach (nie mogę być przerdzewiałe ani powyginane np. od otwierania nożem).


 

Dodaj komentarz