Kapusta kiszona z burakami i kminkiem

Z przepisy Smacznej Pyzy

I faktycznie wyszło smacznie

Nawet pysznie bym rzekła

 

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 350 g buraków ćwikłowych
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżeczki ziarenek kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
  • 20 g soli niejodowanej – 1 łyżka 

Przygotowanie:

Główkę kapusty oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Poszatkowałam cienko. Rozdrobnioną kapustę przesypałam do miski i posypałam solą. Mieszałam przez kilka chwil gniotąc kawałki warzywa w rękach. Odstawiłam na godzinę żeby kapusta zmiękła i puściła sok. Buraki i chrzan umyłam, cienko obrałam, starłam. Czosnek obrałam, posiekałam, dodałam do buraków. Wymieszałam. Zieleninę posiekałam.

Do wyparzonego słoja nakładałam warstwami kapustę, buraki i przesypywałam je zieleniną. Ugniatam. Na wierzch wlałam resztę soku z kapusty jaki został mi w misce. Nie nakładajcie warzyw wyżej niż do 3/4 wysokości słoika bo nawet jeśli je dobrze ubijecie to w procesie kiszenia powstające gazy podniosą je mocno. Wierzch warzyw musi być przykryty płynem – jeśli kapusta puści zbyt mało soku dodaj zwykłej, przegotowanej i ostudzonej wody.  Nie za dużo i nie do pełna, wystarczy 1-2 cm nad powierzchnię kapusty.

Słoik należy zakręcić i odstawić na kilka dni. Jeśli jest bardzo ciepło to po 3-4 dniach kapusta będzie już ukiszona i można ją jeść. Po napoczęciu kiszonki ugniećcie resztę tak żeby wierzch był nadal przykryty sokiem. Po kilka dniach słoiki można wynieść w chłodne miejsce żeby spowolnić proces kiszenia albo nawet schować je do lodówki. Przed wyniesieniem dokręcam mocno zakrętki.

Dodaj komentarz