Babka piaskowa rodzinna

Miałam małego pomocnika

Bez niego ani rusz

Tylko sprzątać nie chciał 

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 2 opakowania kiślu cytrynowego
  • szklanka mleka
  • szklanka śmietanki 12%
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Przygotowanie:

Do utartego (robotem) na puch masła z cukrem, dodajemy oliwę i stopniowo, cały czas ucierając, na przemian po 1 jajku i po łyżce śmietany. Gdy masa będzie jednolita, gładka i pulchna, dodajemy przesiana przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kisiele.  Składniki cały czas ucieramy, dolewając, bardzo powoli mleko. Przygotowane ciasto wykładamy do blachy, wczesniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 min, piecząc w 180 stopniach. Schłodzoną posypujemy cukrem pudrem. 

 

Dodaj komentarz