Schab faszerowany śliwką i morelą

Cudowny smak

Świetnie danie na rodzinny obiad

Skusicie się?

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • kilka suszonych moreli
  • kilka suszonych śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 duża marchew
  • 1/2 szklanki wody

 

Przygotowanie:

Schab myjemy i osuszamy, w mięsie (w środku) robimy nożemem dziurę na wylot. Wkładamy w nią na przemian morele i śliwki, upychając ciasno. Czosnek obieramy i siekamy. Obtaczamy mięso w tym czosnku. Posypujemy przyprawami. Cebule kroimy na cząstki i chwilke podsmażamy na oliwie. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, które posiada pokrywkę, dodajemy cebulę oraz mięso podlewamy oliwą. Marchew obieramy i kroimy w paski. Dolewamy wody. Mięso dusimy przez 50 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy mięso przez 15 minut jeszcze. Smacznego!

Dodaj komentarz