Święta w Bieszczadach, po solińsku

W poprzednie Święta Bożego Narodzenia zostaliśmy zaproszeni przez Naszych długoletnich przyjaciół nad Solinę, a ściśle pisząc do urokliwiej miejscowości Solina. Oprócz cudownych wrażeń, mieliśmy okazję zobaczyć ich zwyczaje oraz zasmakować potraw, które u nas w Zagłebiu Dąbrowskim są nieco inne. Dziś dzielę się z Wami tymi wrażeniami.

Na początku Pan Domu poprosił abyśmy się pomodlili, po modlitwie, złożyliśmy sobie życzenia.

Pierwszą potrawą, był czosnek, który obrany zamacza się w soli i przegryza kawałkiem chałki, która również została położona na stół. Ma to symbolizować zdrowie i szczęście przez kolejny rok.

 

Następnie na stół trafił barszcz z uszkami (u nas, u większości rodziny jest zupa grzybowa), a oto przepis Pani Domu na tę potrawę:

 

Składniki:

Barszcz:

2 kg buraków

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki octu

2 marchewki

2 pietruszki

mały seler

kostka rosołowa

2 liście laurowe

5 ziel angielskich

 

Przygotowanie:

Buraki pokroić na ćwiartki, wsypać cukier, sól i ocet i odstawić na 2 godziny. Osobno ugotować warzywa i wrzucić przyprawy. Przecedzić i zalać buraki, gotować ok 1 godziny. Doprawić do smaku.

 

Były również pierogi z kapustą kiszoną i i ziemniakami, oto przepis na farsz:

 

 

Składniki:

2 kg ziemniaków

0,5 kg kapusty kiszonej

3 cebulę

1 kostka margaryny

pieprz i sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę ugotować odcisnąć od wody i pokroić drobniej. Cebulę podsmażyć na margarynie, a następnie dodać do farszu. Doprawić do smaku.

 

Na stół trafiły również pierogi z kapustą. Te są jak najbardziej znane i bliskie mojemu sercu. Kolejną pyszną potrawą były gołabki z ryżem, kaszą i grzybami.

 

Składniki:

1 duża główka kapusty

2 torebki ryżu

2 torebki kaszy

duża garść suszonych grzybów (namoczonych i ugotowanych) 

kostka margaryny

2-3 cebulę

sól, pieprz i 1 łyżeczka wegety

 

Przygotowanie:

Cebulę usmażyć na margarynie. Ryż i kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Dodać trochę podsmażonej cebuli, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz zawinąć w liście ugotowanej kapusty, ułożyć szczelnie w brytfance, zalać gorącą wodą z wegetą i zagotować. Na talerzu polać tłuszczem z cebulą. 

 

I na koniec prezentuję przepis na gołąbki tarte:

 

Składniki:

1 duża główka kapusty

2 kg ziemniaków

4 cebule

1 torebka ryżu ugotowana

1 kostka margaryny

pieprz , sól ,1 łyżeczka wegety 

 

Przygotowanie:

Liście kapusty sparzyć, ziemniaki zetrzeć, dodać ugotowany ryż oraz dodać jedną pokrojoną cebulę, posolić i popieprzyć do smaku. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty. Ułożyć w rondelku zalać przygotowaną wodą z wegetą. Trzy cebule pokroić i podsmażyć na margarynie. Polewać na talerzu.

 

Na stole oczywiście królował karp, przywieźlismy też nasze tradycyjne potrawy tj. sałatka jarzynowa, kapusta z grochem jak i śledzie z cebulką oraz śledzie w śmietanie. To był naprawdę magiczny i wspaniały czas. Dziękujemy:)! 

Dodaj komentarz