W poprzednie Święta Bożego Narodzenia zostaliśmy zaproszeni przez Naszych długoletnich przyjaciół nad Solinę, a ściśle pisząc do urokliwiej miejscowości Solina. Oprócz cudownych wrażeń, mieliśmy okazję zobaczyć ich zwyczaje oraz zasmakować potraw, które u nas w Zagłebiu Dąbrowskim są nieco inne. Dziś dzielę się z Wami tymi wrażeniami.
Na początku Pan Domu poprosił abyśmy się pomodlili, po modlitwie, złożyliśmy sobie życzenia.
Pierwszą potrawą, był czosnek, który obrany zamacza się w soli i przegryza kawałkiem chałki, która również została położona na stół. Ma to symbolizować zdrowie i szczęście przez kolejny rok.
Następnie na stół trafił barszcz z uszkami (u nas, u większości rodziny jest zupa grzybowa), a oto przepis Pani Domu na tę potrawę:
Składniki:
Barszcz:
2 kg buraków
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki octu
2 marchewki
2 pietruszki
mały seler
kostka rosołowa
2 liście laurowe
5 ziel angielskich
Przygotowanie:
Buraki pokroić na ćwiartki, wsypać cukier, sól i ocet i odstawić na 2 godziny. Osobno ugotować warzywa i wrzucić przyprawy. Przecedzić i zalać buraki, gotować ok 1 godziny. Doprawić do smaku.
Były również pierogi z kapustą kiszoną i i ziemniakami, oto przepis na farsz:
Składniki:
2 kg ziemniaków
0,5 kg kapusty kiszonej
3 cebulę
1 kostka margaryny
pieprz i sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę ugotować odcisnąć od wody i pokroić drobniej. Cebulę podsmażyć na margarynie, a następnie dodać do farszu. Doprawić do smaku.
Na stół trafiły również pierogi z kapustą. Te są jak najbardziej znane i bliskie mojemu sercu. Kolejną pyszną potrawą były gołabki z ryżem, kaszą i grzybami.
Składniki:
1 duża główka kapusty
2 torebki ryżu
2 torebki kaszy
duża garść suszonych grzybów (namoczonych i ugotowanych)
kostka margaryny
2-3 cebulę
sól, pieprz i 1 łyżeczka wegety
Przygotowanie:
Cebulę usmażyć na margarynie. Ryż i kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Dodać trochę podsmażonej cebuli, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz zawinąć w liście ugotowanej kapusty, ułożyć szczelnie w brytfance, zalać gorącą wodą z wegetą i zagotować. Na talerzu polać tłuszczem z cebulą.
I na koniec prezentuję przepis na gołąbki tarte:
Składniki:
1 duża główka kapusty
2 kg ziemniaków
4 cebule
1 torebka ryżu ugotowana
1 kostka margaryny
pieprz , sól ,1 łyżeczka wegety
Przygotowanie:
Liście kapusty sparzyć, ziemniaki zetrzeć, dodać ugotowany ryż oraz dodać jedną pokrojoną cebulę, posolić i popieprzyć do smaku. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty. Ułożyć w rondelku zalać przygotowaną wodą z wegetą. Trzy cebule pokroić i podsmażyć na margarynie. Polewać na talerzu.
Na stole oczywiście królował karp, przywieźlismy też nasze tradycyjne potrawy tj. sałatka jarzynowa, kapusta z grochem jak i śledzie z cebulką oraz śledzie w śmietanie. To był naprawdę magiczny i wspaniały czas. Dziękujemy:)!