Dahl z soczewicą i pomidorami

Pyszne!

Bezmięsne!

Aromatyczne!


Składniki:

·         2 szklanki czerwonej soczewicy

·         biała cebula

·         2-3 ząbki czosnku

·         mała papryczka chili

·         250 g pomidorów pelati z puszki (użyłam zwykłych z puszki)

·         2-3 cm korzenia świeżego imbiru (ja dodałam w proszku)

·         szczypta ziaren kolendry

·         szczypta ziaren kminu rzymskiego

·         szczypta cynamonu

·         sok z limonki (miałam akurat cytrynę, dałam ½ soku z cytryny)

·         ½ pęczka kolendry (użyłam suszonej)

·         sól

·         pieprz

·         woda lub bulion, tyle by przykryć składniki

·         kilka łyżek oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją w rondlu, dodajemy imbir, czosnek oraz chili. Dorzucamy kmin oraz ziarna kolendry. Smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty, uważając by nie przypalić czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy soczewicę i pomidory. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy sokiem z limonki lub cytryny, solą i pieprzem oraz cynamonem. Podajemy posypane kolendrą.

 

 

Dodaj komentarz