Pyszne!
Bezmięsne!
Aromatyczne!
Składniki:
· 2 szklanki czerwonej soczewicy
· biała cebula
· 2-3 ząbki czosnku
· mała papryczka chili
· 250 g pomidorów pelati z puszki (użyłam zwykłych z puszki)
· 2-3 cm korzenia świeżego imbiru (ja dodałam w proszku)
· szczypta ziaren kolendry
· szczypta ziaren kminu rzymskiego
· szczypta cynamonu
· sok z limonki (miałam akurat cytrynę, dałam ½ soku z cytryny)
· ½ pęczka kolendry (użyłam suszonej)
· sól
· pieprz
· woda lub bulion, tyle by przykryć składniki
· kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją w rondlu, dodajemy imbir, czosnek oraz chili. Dorzucamy kmin oraz ziarna kolendry. Smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty, uważając by nie przypalić czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy soczewicę i pomidory. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy sokiem z limonki lub cytryny, solą i pieprzem oraz cynamonem. Podajemy posypane kolendrą.