Wegańska pasztet z grochu

Są takie dni 

Kiedy mówię NIE

Przesyt mięsa przyszedł

Składniki :
 0,5 kg suchego grochu
 2 cebule
 4 łyżki oleju rzepakowego
 2 ząbki czosnku
 1 czubata łyżeczka majeranku
 0,5 łyżeczki mielonego kminku
 2 czubate łyżeczki chrzanu
 1 łyżeczka musztardy
 100 g namoczonych rodzynek
 100 g orzechów włoskich
 4 łyżki nasion słonecznika
 3/4 szklanki kaszy manny
 5 liści laurowych
 sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Groch moczymy przez noc. Rano odlewamy wodę, płuczemy kilka razy i gotujemy do miękkości. Ugotowany groch dobrze odcedzamy i przekładamy do sporej miski. Cebule kroimy drobno i smażymy na małym ogniu ok 8-10 minut, często mieszając. W ostatniej minucie smażenia dorzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, mielony kminek i majeranek. Smażymy chwilę do uzyskania intensywnego aromatu. Następnie całość przesypujemy do grochu i blendujemy krótko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Do masy dosypujemy resztę przypraw, namoczone i odcedzone rodzynki, posiekane drobno orzechy włoskie, słonecznik, suchą kaszę mannę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki (keksówki) wysłanej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy liście laurowe. Wierzch formy przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut to ładnego zarumienienia skórki.

Dodaj komentarz