Barszczyk czerwony z ziemniaczkami i cebulką

Jakiś Ty piękny

Mój

Dziś najważniejszy!

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • ocet jabłkowy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • cukier
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • ziemniaki ugotowane i utłuczone
  • podsmażona cebulka z dodatkiem soli i pieprzu

 

Przygotowanie:

Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Resztę warzyw obrać i wrzucić do gorącego bulionu, dodać cukier (zazwyczaj łyżkę), 2 listki laurowy i ziele angielskie. Szybko doprowadzić do wrzenia, dodać łyżkę octu, by barszcz nie zmieniła nam koloru. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie warzywa wyjmujemy i wyrzucamy. Barszcz przyprawiamy do smaku. Przelewamy na talerze, dodajemy puree z ziemniaków i smażoną cebulkę.

Dodaj komentarz