Jakiś Ty piękny
Mój
Dziś najważniejszy!
Składniki:
- 3 duże buraki
- marchew
- korzeń pietruszki
- ocet jabłkowy
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- cukier
- 2 litry bulionu warzywnego
- ziemniaki ugotowane i utłuczone
- podsmażona cebulka z dodatkiem soli i pieprzu
Przygotowanie:
Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Resztę warzyw obrać i wrzucić do gorącego bulionu, dodać cukier (zazwyczaj łyżkę), 2 listki laurowy i ziele angielskie. Szybko doprowadzić do wrzenia, dodać łyżkę octu, by barszcz nie zmieniła nam koloru. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie warzywa wyjmujemy i wyrzucamy. Barszcz przyprawiamy do smaku. Przelewamy na talerze, dodajemy puree z ziemniaków i smażoną cebulkę.