Fondue, czyt. fondi (z fr. fondre – topnieć), pochodzi ze Szwajcarii. To znakomity i sympatyczny sposób spędzenia czasu w wąskim gronie znajomych. Do tego to jedyna z niewielu potraw, którą jada się dosłownie ze wspólnej "misy".
Danie to nie wymaga do Ciebie jakiś szczególnych przygotowań. Nie musisz też kupować specjalnych zestawów naczyń do fondue. Wystarczy ładny rondelek, palnik spirytusowy, kilka miseczek na sosy i zestaw widelców… Wszystko postaw na stole, do tego przygotuj pokrojone kawałki warzyw, pieczywa, owoców lub mięsa (zależnie od rodzaju fondue), obok postaw jeszcze miseczki z sosami i już wszystko gotowe!
Danie to nie wymaga do Ciebie jakiś szczególnych przygotowań. Nie musisz też kupować specjalnych zestawów naczyń do fondue. Wystarczy ładny rondelek, palnik spirytusowy, kilka miseczek na sosy i zestaw widelców… Wszystko postaw na stole, do tego przygotuj pokrojone kawałki warzyw, pieczywa, owoców lub mięsa (zależnie od rodzaju fondue), obok postaw jeszcze miseczki z sosami i już wszystko gotowe!