Najprawdopodobniej już 4000 lat temu chińscy władcy raczyli się przysmakami sporządzonymi ze śniegu bądź rozkruszonego lodu. Do tego dodawano owoce i miód.
Lody znane były również w antycznej Europie. W Grecji raczono się "śniegiem z Olimpu", czyli mieszanką lodu, soków owocowych, miodu i wina. Z kolei Rzymianie dodawali do nich miód, cynamon, wodę różaną i fiołki, a ponadto miód, migdały, daktyle i figi. Lodowe przysmaki cenili dawni Persowie i Arabowie, a w XIV wieku z wyrobu doskonałych deserów lodowych i miodu zasłynęła Wenecja. Przyrządzanie lodów z miodem było prawdziwą sztuką kulinarną, bowiem z wielkim kunsztem starano się tak dobierać składniki, by osiągnąć idealny smak, zapach, barwę i konsystencję. Przyrządzano je oczywiście bezpośrednio przed spożyciem w domach elit, bo przecież dopiero w czasach nowożytnych, po wynalezieniu chłodni mogły stać się jednym z najpopularniejszych deserów świata osiągalnym dla „zwykłego śmiertelnika”.
W Polsce lody znane są od czasów saskich, lecz nie od razu był to produkt powszechnie dostępny. Z biegiem czasu sytuacja ulegała zmianie, lody stawały się coraz łatwiej osiągalne i coraz tańsze, tak, że już przed pierwszą wojną światową należały do bardzo popularnych przysmaków.
Źródło: www.gotujemy.pl