Beef stew

Będąc w Irlandii

Tego mnie uczono

Dziś w Polsce serwuję sama

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 brukiew
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • rosołek wołowy
  • łyżka mąki
  • woda
  • maggi 
  • pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, następnie smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut (aż zbrązowieje po obu stronach). Przekładamy mięso do większego garnka i zalewamy gorącą wodą. Gotuję przez około godzinę na średnim ogniu. W czasie gdy mięso się gotuje obieram marchew i brukiew, kroję w drobną kostkę razem z cebula. Po godzinie gotowania się mięsa wrzucam do niego warzywa, liście laurowe, ziela angielskie oraz kostkę rosołową, dolewam gorącej wody. Całość gotuję pod przykryciem kolejną godzinę mieszając żeby nic się nie przypaliło ani nie przywarło. Zagęszczam mąką – mąkę rozpuszczam w szklance wody, delikatnie wlewam do gulaszu mieszając ciągle, żeby wszystko ładnie się połączyło i nie powstały grudki. 

Dodaj komentarz