Jajka o temperaturze pokojowej wkładamy łyżką do wrzącej wody, a wyjęte z lodówki – do zimnej lub letniej (w gorącej mogą popękać), ale gotujemy je o minutę krócej niż te włożone do wrzątku.
Woda w czasie gotowania jajek nie powinna mocno bulgotać, ale zaledwie lekko drgać.
3-5 min gotujemy na miękko jajka średniej wielkości, przy czym po 3 min białko będzie bardzo lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne, po 3,5-4 min białko się zetnie dość mocno, a żółtko lekko, a po 4,5-5 min otrzymamy tzw. jaja mole, czyli z całkiem ściętym białkiem i półściętym żółtkiem.
7-8 min gotujemy jaja na twardo. Gotowane dłużej niż 10 min tracą na smaku i stają się gumowate, a wokół żółtek tworzy się szarozielona obwódka.
7-8 min gotujemy jaja na twardo. Gotowane dłużej niż 10 min tracą na smaku i stają się gumowate, a wokół żółtek tworzy się szarozielona obwódka.