Kuzynka namówiła mnie na tę potrawę, jednocześnie dając mi przepis. Lubię zapach warzyw, przypomina mi to o słońcu, gdy za oknem plucha. A tutaj paleta kolorów i smaków. Cukinia, papryka, pomidory, cebula… doprawione licznymi przyprawami. Bardzo ciekawy smak, na pewno rybka jeszcze u Nas zagości nie raz:) Spróbujcie, oceńcie a gdy przepis przypadnie do gustu podajcie dalej. Nic nie cieszy mnie bardziej niż uśmiech zadowolenia na Waszych twarzach:) To co do dzieła!
Składniki:
- Filet z mintaja
- Mąka
- Jajko
- Papryka czerwona
- Cebula
- Cukinia
- Puszka pomidorów
- Kilka ząbków czosnku
- Świeża lub suszona bazylia
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie:
Wersja 1: Rybę obtaczamy w jajku i mące i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju
Wersja 2: Z rybą nie czynimy nic.
Warzywa obieramy i kroimy dowolnie, układamy na spód naczynia do zapiekania, dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojony czosnek. Mieszamy, dodając do smaku przyprawy. Na wierzch układamy rybę usmażoną bądź nie. Wszystko posypujemy bazylią. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 10 minut.