Ryba z warzywami

Kuzynka namówiła mnie na tę potrawę, jednocześnie dając mi przepis. Lubię zapach warzyw, przypomina mi to o słońcu, gdy za oknem plucha. A tutaj paleta kolorów i smaków. Cukinia, papryka, pomidory, cebula… doprawione licznymi przyprawami. Bardzo ciekawy smak, na pewno rybka jeszcze u Nas zagości nie raz:) Spróbujcie, oceńcie a gdy przepis przypadnie do gustu podajcie dalej. Nic nie cieszy mnie bardziej niż uśmiech zadowolenia na Waszych twarzach:) To co do dzieła!

 

Składniki:

  • Filet z mintaja
  • Mąka
  • Jajko
  • Papryka czerwona
  • Cebula
  • Cukinia
  • Puszka pomidorów
  • Kilka ząbków czosnku
  • Świeża lub suszona bazylia
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

Wersja 1: Rybę obtaczamy w jajku i mące i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju

Wersja 2: Z rybą nie czynimy nic.

Warzywa obieramy i kroimy dowolnie, układamy na spód naczynia do zapiekania, dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojony czosnek. Mieszamy, dodając do smaku przyprawy. Na wierzch układamy rybę usmażoną bądź nie. Wszystko posypujemy bazylią. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Dodaj komentarz