Rozpływa się w ustach
Pyszności
Nie do opisania, do zjedzenia
Składniki:
- 350 ml śmietanki słodkiej 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g herbatników
- 2 białe czekolady
- 2 ciemne czekolady (mleczna i gorzka)
- 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch
Przygotowanie:
Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać, aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na noc.