O czym warto jeszcze pamiętać przy doprawianiu potraw?

Bazylię dodaje się do potraw pod koniec gotowania, świetnie komponuje się z cebulą i czosnkiem.
Umyj ręce po użyciu chili! Dotknięcie ręką oczu lub nosa może spowodować łzawienie lub pieczenie.
Intensywny smak i zapach czosnku łagodnieje pod wpływem temperatury. Do potraw zimnych dodawaj więc mniej, a do potraw gotowanych czy do pieczenia możesz użyć więcej. Zapach czosnku z ust złagodzisz spożywając świeżą natkę pietruszki, seler, lubczyk, ziarnka kawy lub goździki.
Estragon ma wyrazisty smak i aromat, więc używaj go z umiarem. To samo dotyczy imbiru, szałwii i szafranu, którego przedawkowanie może doprowadzić do zatrucia. Estragon do gotujących się potraw dodaj pod sam koniec, gdyż wysoka temperatura zabija jej smak.
Ziarenka gorczycy praż w gorącym oleju, aby uzyskały ostry aromat.
Oregano doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym i doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa. Potrawy mięsne przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania.

Dodaj komentarz