Makaron z brokułem i kalafiorem w sosie beszamelowym

Pierwszy raz jadłam to danie w Szwecji, już wtedy bardzo mi posmakowało. Tym razem z pamięci, według własnego smaku odczytywałam smak orginału 🙂

Składniki:

Makaron świderki

Brokuł

Kalafior

 

Na sos beszamelowy:

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

1 szklanka mleka

½ szklanki śmietany

Szczypta gałki muszkatołowej

Szczypta pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Brokuł i kalafior wrzucamy do wrzącej wody i blanszujemy 6 minut. Do garnka wrzucamy masło, gdy się roztopi dodajemy mąkę i mieszamy by składniki się połączyły, na koniec dolewamy mleko i śmietanę. Przyprawiamy. Na talerzu układamy makaron, warzywa i olewamy sosem.



Dodaj komentarz